Meditation för barn och ungdomar

En introduktion till Anapanameditation som den lärs ut av S.N. Goenka

Välkommen!

På denna sida finns information om kurser för barn och ungdomar i Anapanameditation som den lärs ut av S.N. Goenka. Här finns allt du behöver veta om kurserna och hur man ansöker till dem.

Anapana innebär att iaktta den naturliga, normala andningen, när den går in och ut genom näsan. Andningen är ett idealiskt meditationsobjekt, eftersom den är en naturlig funktion som alltid finns hos oss och inte är knuten till någon religion.

Kurser i Anapanameditation

Kurser på svenska ges på meditationscentret Dhamma Sobhana i Östergötland. Kurserna börjar fredag kväll och slutar söndag eftermiddag. Under denna tid bor eleverna på meditationscentret.

Barnens föräldrar/vårdnadshavare behöver inte ha genomfört en Vipassanakurs. Däremot behöver man ha genomfört en 10-dagars Vipassanakurs för att kunna hjälpa till på centret under barnkursen.

Kurserna hålls på svenska. Vi har tyvärr inte möjlighet att samtidigt erbjuda kurserna på engelska. Det handlar om att barnen måste kunna förstå meditationsinstruktionerna men samtidigt att göra det möjligt för barnen att interagera med varandra under de kreativa och sociala aktiviteterna.

Kurser ges för barn i åldern 8-12 år och för ungdomar i åldern 12-18 år. Kurser för barn ges för flickor och pojkar tillsammans, medan kurser för ungdomar ges för pojkar och flickor var för sig.

Under kursen följer eleverna vissa etiska löften / regler, så att de får en stark grund för sin meditation. Meditationsinstruktioner av S. N. Goenka, som översatts till svenska och spelats in på band, ges fortlöpande under kursen. Varje meditationspass är upp till en halvtimme åt gången.

Etiska regler:

- Jag lovar att inte döda

- Jag lovar att inte stjäla

- Jag lovar att inte bete mig illa

- Jag lovar att tala sanning

- Jag lovar att inte ta berusningsmedel

En barn- och ungdomskurslärare håller i meditationspassen och ger eleverna vägledning och stöd när det behövs. Barnen och tonåringarna är under uppsikt genom hela kursen. Tidsschemat är balanserat mellan meditationspass, sociala och kreativa aktiviteter samt vila. Maten som serveras är vegetarisk och anpassad till barn och ungdomar.

Kurser för skolklasser kan erbjudas. Kursen hålls då över dagen.

Syftet med kurserna

Kurserna syftar till att ge unga människor möjlighet att upptäcka de positiva effekter som meditation kan ge. Regelbunden övning i Anapana ger många goda resultat, till exempel:

  • ökad koncentration och bättre minne;

  • ökad skärpa och närvaro i nuet;

  • bättre självförtroende;

  • större förmåga att arbeta och studera;

  • ökad välvilja för andra.

När eleverna lär sig att lugna och fokusera sinnet, utvecklar de förmågan att kontrollera sina impulser och handlingar. Meditationen kan på så vis vara till hjälp för dem under hela livet.

Anapana ger barn och ungdomar ett verktyg som de kan använda för att hantera spänningar, oro och stress. Teknikens enkelhet gör den lätt att lära och förstå. De uppskattar också att den är logisk och universell.

Kommentarer från elever
”Det är min tredje kurs och jag gillar verkligen att komma hit eftersom jag blir lugnare och mer avslappnad. Jag känner mer frid i mitt liv.”

”Meditation är fantastiskt. När jag mediterar känner jag mig lycklig och lugn, och som om jag är den enda i rummet. Jag anstränger mig mycket för att försöka hålla min uppmärksamhet på andningen och hålla ögonen stängda.”

Om S.N. Goenka

S.N. Goenka är en av världens främsta meditationslärare. Han började ge 10-dagarskurser i Vipassanameditation i Indien år 1969 och har sedan 1979 hållit kurser även i andra länder. Han har gett hundratals 10-dagarskurser, och utsett mer än 800 assistentlärare som ger Vipassanakurser på center och andra platser över hela världen. Kurser i Anapanameditation för barn och ungdomar har getts sedan 1986, och tusentals runtom i världen har deltagit. Han avled år 2013.

Kursfinansiering

Enligt Vipassanatraditionen ges alla kurser helt på donationsbasis. Alla kostnader täcks genom frivilliga gåvor från tidigare kursdeltagare, som fått goda resultat av meditationen och önskar ge andra samma möjlighet. I denna anda kan elever och föräldrar ge en gåva efter kursen, om de så önskar.

Kursschema finns här.

Klicka här för att ansöka och läsa kursföreskrifterna.

Klicka här för information om att serva (hjälpa till) på en barn- eller ungdomskurs.

Dagsschema för kurser

Fredag

17:00 Registrering

18:00 Middag

19.00 Informationsmöte

20.00 Instruktioner i Anapanameditation

20.45 Läggdags

Lördag

07.00 Väckning

07.30 Fysisk aktivitet

07.45 Meditation

08.15 Frukost, därefter lugna aktiviteter

09.00 Meditation – därefter kort samtal i grupp med läraren

09.30 Blandad aktivitet (kreativ aktivitet/checking/fika)

11.00 Meditation

11.30 Samtal i grupp med läraren

12.00 Lunch och lekar, därefter vila/lugn aktivitet

13.30 Meditation – därefter kort samtal i grupp med läraren

14.00 Aktivitet

14.30 Meditation

15.00 Samtal i grupp med läraren

15.30 Tipspromenad

16.00 Målgång vid entrén, chokladbollar

17.30 Meditation – därefter kort samtal i grupp med läraren

18.00 Middag

19.00 Frågestund, därefter Meditation

19.30 Berättelser/lugn aktivitet/fika

20.15 Meditation 20.45 Läggdags

Söndag

07.00 Väckning

07.30 Fysisk aktivitet

07.45 Meditation

08.15 Frukost, därefter lugna aktiviteter

09.00 Meditation

09.30 Samtal i grupp med läraren

10.00 Skriva brev till sig själv eller till någon

11.30 Föredrag och Mettameditation

12.00 Lunch – Kursen slutar

 

Har du några frågor eller vill ha mer information, var vänlig kontakta:

Stiftelsen Vipassana Sverige

Dhamma Sobhana

Holmen 1

599 93 Ödeshög

E-post: [email protected]

Hemsida: www.sobhana.dhamma.org